0.00

Isolatie

Dakisolatie

Warmte stijgt op. Daarom is het dak van de woning, als het niet goed is geïsoleerd, de grootste verliespost van warmte. In de winter ben je dan veel meer kwijt aan energiekosten. In Nederland komt warmteverlies via het dak vooral voor bij woningen van voor 1970.
Een goede dakisolatie bespaart energie, geeft meer comfort en verlaagt uw energierekening met wel honderden euro’s per jaar. Het loont dus de moeite om het dak goed te isoleren.

De vraag: ‘Is mijn dak nog goed?’

Het begint allemaal met de staat van het dak. Check of de dakbedekking (in geval van plat dak) of dakpannen (in geval van schuin dak) nog goed zijn, of dat deze (binnen enkele jaren) aan vervanging toe zijn. Kijk ook of er vocht- of verkleurde plekken zichtbaar zijn aan de binnenkant.

Aanpak is als volgt en kent de volgende vragen:

 1. Is mijn dak nog goed?
 2. Hoe wordt de isolatie aangelegd?
 3. Welk materiaal kan ik gebruiken? Groen dak?
 4. Hoe vind ik een goed isolatiebedrijf?

Gevelisolatie

Het isoleren van de muur of gevel is een slimme investering.

Het levert een energiezuiniger huis op dat de warmte in de winter vasthoudt en koeler is in de zomer. Een bijkomend voordeel is dat de terugverdientijd van de investering, zeker bij spouwmuurisolatie, relatief kort is. Je bespaart al snel een paar honderd euro per jaar aan stookkosten.

‘Zijn mijn muren al geïsoleerd?’
Van buitenaf is het vaak lastig om te zien of er isolatie in de woning is aangebracht. Woningen die gebouwd zijn na 1975 hebben meestal al enige vorm van muurisolatie omdat dit toen vanuit de overheid verplicht werd gesteld.

‘Hoe kan ik de muren isoleren?’

 1. Tussen de muren, spouwmuurisolatie. Spouwmuren zijn toegepast in huizen die zijn gebouwd na 1920. Het zijn eigenlijk twee muren met daartussen een ruimte van 7 tot 9 cm. Als die niet geïsoleerd zijn, gaat er veel warmte verloren.
 2. Aan de binnenkant van de muur, binnengevelisolatie. Dit is eigenlijk de oplossing als de woning geen spouwmuur heeft of er geen wijzigingen aan de buitenkant van de woning mag worden aangebracht. De oplossing is dan het plaatsen van een extra wand van bijvoorbeeld 10 cm dikte aan de binnenzijde.
 3. Aan de buitenkant van de muur, buitengevelisolatie. In dit geval plaats je eigenlijk een compleet nieuwe gevel tegen de bestaande gevel. Dit wordt tegenwoordig vaak toegepast bij renovaties van woningen die naar een energieverbruik van ‘nul’ willen.

Aanpak is als volgt en kent de volgende vragen:

 1. Zijn de muren al geïsoleerd?
 2. Hoe kan ik de muren isoleren?
 3. Zelf doen of laten doen?
 4. Hoe vind ik een goed isolatiebedrijf?

Vloerisolatie

Het begint vaak met koude voeten en hoge energiekosten.

Daar is wat aan te doen: vloerisolatie. Als je de kruipruimte of vloer isoleert, scheelt u dat al snel € 100,- tot 150, – per jaar aan energielasten. Het loont dus de moeite om de vloer goed te isoleren.

‘Is de kruipruimte diep genoeg?’
Isolatiemateriaal aanbrengen tegen de onderkant van de vloer levert een zeer goede isolatie op en zorgt ervoor dat de vloertemperatuur met 2 graden stijgt. Denkt eraan dat de kruipruimte een opening van ten minste 35 cm moet hebben om er voldoende bij te kunnen.

‘Heb ik ook bodemisolatie nodig?’
Bij huizen die na 1983 zijn gebouwd is meestal wel al enige vorm van vloerisolatie aanwezig. Dat wil niet zeggen dat de bodem is geïsoleerd. Veel woningen hebben namelijk te maken met vochtige kruipruimtes. Dat vocht trekt naar boven en is slecht voor muren en leidingen. Bodemisolatie kan dat vocht tegenhouden waardoor de lucht daarboven minder vochtig wordt.

Aanpak is als volgt en kent de volgende vragen:

 1. Is de kruipruimte diep genoeg?
 2. Heb ik ook bodemisolatie nodig?
 3. Welk materiaal kan ik gebruiken?
 4. Hoe vind ik een goed isolatiebedrijf?

Isolerend glas

Vaak zijn ramen nog niet aan vervanging toe. Toch kan een investering in dubbel glas of HR-glas rendabel zijn. Dubbel glas en hoog rendement glas (HR++) isoleren beter dan enkel glas. Je bespaart ermee op je energiekosten en daarmee bewijs je je portemonnee en het milieu een dienst. Bijkomend voordeel is dat je minder last hebt van tocht en lawaai. Kortom: prettiger wonen!

Waarom zou ik isolerend glas aanschaffen?
Enkel glas vervangen door HR++ glas kan in een gemiddelde eengezinswoning het gasverbruik met 440 m3 per jaar verlagen, ofwel een besparing van bijna drie honderd euro. Dat is aanzienlijk als je bedenkt dat een woning gemiddeld bijna 1.300 m3 gas voor centrale verwarming nodig heeft!
Er zijn verschillende soorten isolerend glas, met verschillende isolatiewaarden.
Isolerend glas is ook comfort verhogend. Minder kou in de winter, ruiten beslaan niet meer aan de binnenkant, minder geluid van buiten en een koeler huis in de zomer.

Aanpak is als volgt en kent de volgende vragen:

Wat zou voor mij de beste oplossing zijn?’
Inventariseer eens hoeveel m2 glas er in je huis zit en kijk of het enkel of dubbel glas is. Enkel glas is makkelijk te zien. Dubbel glas is wat lastiger. Kijk hiervoor naar de aanduiding in de rand tussen de glasplaten: HR, HR+ of HR++. Staat er niets, dan gaat het bijna altijd om gewoon dubbelglas of HR-glas van voor 1996.

‘Wat kan ik besparen?’
Er is een simpel rekensommetje te maken.
Een vierkante meter gewoon dubbel glas vervangen door HR++ levert een besparing van € 7,50 op. Een vierkante meter enkel glas vervangen door HR++ glas levert een besparing op van € 15,-.
Dus als je woning in totaal 19m2 glas heeft levert dat een besparing van € 285,- op. Ofwel 440m3 gas!

ThePowerGeneration kan helpen alle vragen te beantwoorden.