0.00

Verwarming

De verwarmingsketelketel wordt gestookt met gas en gas is vaak het grootste deel van je energierekening. Daarnaast is er een trend in Nederland om huizen te gaan bouwen zonder gas-aansluiting. Dat is in veel bestaande woningen niet direct te realiseren, maar de technieken die daarvoor gebruikt worden, zouden wel in overweging kunnen worden genomen bij het vervangen van je ketel.
Een goede keuze –voor je portemonnee en de aarde!- is een zuinige Hybride- of HR-ketel met een slimme thermostaat. Een combinatie met vloerverwarming, warmtepomp of zonneboiler is nog zuiniger en milieuvriendelijker! Vergeet niet dat in alle gevallen een goede isolatie van je huis essentieel is om niet onnodig energie te verliezen!

‘Wat is mijn beweegreden om een ketel te vervangen?’
Als de ketel wat ouder is (na 12 tot 15 jaar) gaat het verbruik omhoog en zou het een goede reden zijn om eens na te gaan denken over vervanging. Ook als de ketel het nog gewoon doet, het is dan niet een beslissing op basis is van de technische levensduur maar een op basis van de economische levensduur: de energiekosten kunnen gewoon omlaag.
Je kunt hierdoor al snel meer dan € 200,- mee besparen!

Oriënteer voor je begint!
Er zijn veel mogelijkheden om zuiniger te gaan stoken ofwel minder gas te gebruiken. Het wil niet direct zeggen dat alle mogelijkheden voor jouw situatie van toepassing zijn, maar mogelijk wel enkele. Het is daarom goed om na te denken over de volgende zaken:
• Lage Temperatuur Verwarming (LTV)
• Warmtepomp
• Zonneboiler

‘Is Lage Temperatuur Verwarming (LTV) iets voor mij?’
LTV is van toepassing bij vloerverwarming en speciale radiatoren aan de muur. De aanvoertemperatuur van het water bij LTV dat naar de radiatoren, vloer- of wandverwarming gaat, is maximaal 55 graden. Bij gewone centrale verwarming kan dat oplopen tot 80 graden. Dat scheelt zo’n 20% op de gasrekening en op de uitstoot van CO2.

‘En een warmtepomp?’
Een warmtepomp is een apparaat dat warmte uit de lucht haalt. Is stroom voor nodig, maar met weinig stroom krijg je veel warmte. De pomp kan op een energiezuinige manier een huis verwarmen en koelen en zorgen voor warm tapwater. (meer info: Zelf energie opwekken)